Párolt avokádó

A párolt avokádó nem egy népszerű, de az egyik legegyszerűbben, leggyorsabban elkészíthető köret ebből a nagyon egészséges gyümölcsből. Az avokádó vitamin– és ásványi anyag tartalma ugyanis meglehetősen magas és sok rostot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért, hiszen a hatása a szerveztre igazán jótékony. Azonban ahhoz, hogy minél több hasznos vitamin megmaradjon benne érdemesebb nyersen fogyasztani. Feldolgozva pedig inkább kíméletesen párolni, mint főzni. Bár a grillezett avokádó is egyre népszerűbb körete húsételeknek, halaknak, sajtoknak egyaránt.

Párolt avokádó készítése, párolási ideje

A zöldségeket párolhatjuk erre alkalmas berendezésekben, de nagyobb edényben is, amihez van pároló betét. Ha nincs a készletünkben ilyen se keseredjünk el, akkor egy fém szűrő és fedő is megteszi.

Érdemes mindig szezonális, friss zöldséget használni a pároláshoz, mert azok zsengék és hamarabb el is készülnek. A nagyobb daraboknak több idő szükséges a pároláshoz. Érdemes ezért egyenletes, kisebb darabokra vágni őket.

Ha több zöldséget is párolunk egyszerre, mindig a leghosszabban elkészülőt tegyük alulra, majd erre tehetjük a megfelelő időben a többi zöldséget.

Az avokádó párolásához szükséges idő: 2-3 perc. Fűszerezni nem szükséges párolás előtt, elég utána.  A fűszerezése igazán sokféle lehet, érdemes kísérletezni vele, kinek-kinek egyéni ízlése szerint. Annál is inkább, mivel az íze elég semleges. Ne lepődjünk meg, ha esetleg összeesik, mivel nagy részben tartalmaz vizet is.

Az avokádó párolása lépésről – lépésre

  1. Tegyünk fel vizet forrni egy edényben a pároláshoz és fedjük le fedővel.
  2. Közben készítsük elő az avokádót: vágjuk félbe, távolítsuk el a magját, hámozzuk meg és szeleteljük fel egyenletes darabokra.
  3. Tegyük szűrőbetétbe (vagy fém szűrőbe) az avokádó darabokat.
  4. Ha már forr a víz és gőz is keletkezett az edényben, akkor tegyük a zöldségekkel teli szűrőbetétet az edénybe, a lángot vegyük vissza közepesre alatta. Fedjük le a fedővel.
  5. 2-3 perc elteltével, ha a főzési ideje letelt, egy villával szurkáljuk meg, hogy ellenőrizzük megpuhultak-e.
  6. Ha megpuhult fűszerezhetjük: sóval, borssal és ízlés szerint további zöld fűszerekkel.

Ezzel az eljárással bármilyen zöldséget párolhatunk.

Segítségképp néhány zöldség párolási ideje:

Érdemes inkább kíméletesen párolni, mint főzni a zöldségeket, hiszen úgy maradnak meg benne jobban a hasznos vitaminok, ásványi anyagok.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom