Hagymás avokádó

A hagymás avokádó elsősorban az avokádókrém egyik nagyon klasszikus fűszerezése, mely által a szendvicskrém igazán különleges ízvilágot nyer. Legjobb lilahagymával készíteni, annak ugyanis az egészségre gyakorolt hatása jótékonyabb a vöröshagymáénál. De természetesen vöröshagyma is használható hozzá. Az avokádókrém az avokádó egyik legismertebb feldolgozási módja. Tápláló, egészséges, remek szendvicskrém lehet, a hagyományos vaj, vajkrémek variációk kiváltására. Alap hozzávalói a só, bors, citrom. Ezek gazdagíthatók – vagy bolondíthatók meg – továbbá fokhagyma, lilahagyma vagy vöröshagyma, lime reszelt héjával.

Egyszerű hagymás avokádó recept

Hozzávalók:

  • 2 db érett avokádó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél fej kisebb lilahagyma
  • 0,5 citrom frissen facsart leve
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint

A hagymás avokádókrém elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Az avokádókat megpucoljuk, félbevágjuk, kivesszük a magját és a húsát kisebb darabokra vágva egy tálba tesszük.  
  2. Majd megpucoljuk a fokhagymát és fokhagymanyomón összezúzzuk.
  3. A lilahagymát is megpucoljuk, apró kockákra vágjuk.
  4. Lereszeljük a lime héját – ha teszünk bele.
  5. Kifacsarjuk a fél citrom levét.
  6. Az avokádó húsát egy villával összenyomkodjuk vagy ha krémesebb állagot szeretnénk elérni, turmixoljuk össze egy botmixerrel.
  7. Majd hozzákeverjük az összezúzott fokhagymát, az apró kockára vágott lilahagymát.
  8. Ízesítjük sóval, borssal és a frissen facsart citrom levével, esetleg a lime reszelt héjával.
  9. Alaposan összekeverjük és legalább néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. 

Díszíthetjük friss petrezselyemzölddel, összevagdalt metélőhagymával egyaránt. Friss bagettal vagy meleg pirítóssal is kiváló. Jó étvágyat hozzá!

Aki csípősebben szereti keverhet hozzá chili paprikát, cayenne borsot, tabascot is. De számos módon gazdagítható, fűszerezhető. Akár összetört főtt tojást is adhatunk hozzá, de lágyítható görög joghurttal, tejföllel, mustárral, krémsajttal egyaránt. Az a legjobb benne, hogy nem lehet megunni annyiféleképpen készíthető.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez