Tartalomjegyzék
A brokkoliropogós avokádós mártogatóssal rendkívüli ízvilágú, könnyen elkészíthető étel bármely alkalomra. Ráadásul mivel a kalória tartalma sem nagy igazán remek kiegészítője lehet a diétás, fogyókúrás ételeknek egyaránt. Sőt mind a brokkoli, mind pedig az avokádó rendkívül egészséges – hiszen számos vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz – és a kalória tartalmuk sem magas. Sőt létezik avokádó diéta is. Rendszeres fogyasztásukkal számos betegség megelőzhető. Ezért is érdemes minél többet fogyasztani belőlük. A brokkoliropogós elkészítése a mártogatóssal együtt kb. 45 perc. Egy adag kalória tartalma: 413 kcal/adag. Ekkora mennyiségből kb. 10-12 darab süthető.
Brokkoliropogós avokádós mártogatóssal
Hozzávalók a ropogóshoz:
- 2 fej (nagyjából 1 kg) brokkoli
- 3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 db tojás
- 2 evőkanál szeletelt mandula
- fél csokor friss petrezselyemzöld
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- késhegynyi szerecsendió
- olaj a sütéshez
Hozzávalók a majonézes mártogatóshoz:
- 1 db érett avokádó
- 2 dl majonéz
- 2 evőkanál natúr
- 1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
A brokkoliropogós elkésztése majonézes mártogatóssal:
- Először érdemes a mártogatóssal kezdeni.
- A mártogatóshoz először az érett avokádót pucoljuk meg, a magját távolítsuk el és törjük össze a húsát egy villával.
- Botmixerrel keverjük ki a majonézzel.
- Ízesítsük sóval, borssal és esetleg összezúzott fokhagymával, vagy aki pikánsabban szereti chilit is tehet bele.
- Alaposan összekeverjük és amíg a ropogós készítjük tegyük hűtőszekrénybe, hogy összeérjenek az ízek.
- Ezután a brokkolit szedjük rózsáira, alaposan mossuk meg, majd daraboljuk 2-3 cm-es darabokra.
- Ezután késes aprítóval zúzzuk össze. Maradhat kicsit darabos.
- Borítsuk keverőtálba, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, lisztet, a mandulát, a tojást és ízlés szerint fűszerezzük.
- Alaposan keverjük össze és dolgozzuk gyúrható masszává.
- Vizes vagy olajos kézzel formázzunk belőle ovális korongokat.
- Egy serpenyőben melegítsünk fel 2 evőkanálnyi olajat, majd közepes lángon oldalanként 5-5 perc alatt süssük aranybarnára a korongokat.
Rendkívül ízletes fasírtok, sült vagy grill húsok, sajtok, de akár halak mellé is. A fűszeres mártogtóssal kínáljuk. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez