Brokkoliropogós avokádós mártogatóssal

A brokkoliropogós avokádós mártogatóssal rendkívüli ízvilágú, könnyen elkészíthető étel bármely alkalomra. Ráadásul mivel a kalória tartalma sem nagy igazán remek kiegészítője lehet a diétás, fogyókúrás ételeknek egyaránt. Sőt mind a brokkoli, mind pedig az avokádó rendkívül egészséges – hiszen számos vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz – és a kalória tartalmuk sem magas. Sőt létezik avokádó diéta is. Rendszeres fogyasztásukkal számos betegség megelőzhető. Ezért is érdemes minél többet fogyasztani belőlük. A brokkoliropogós elkészítése a mártogatóssal együtt kb. 45 perc. Egy adag kalória tartalma: 413 kcal/adag. Ekkora mennyiségből kb. 10-12 darab süthető.

Brokkoliropogós avokádós mártogatóssal  

Hozzávalók a ropogóshoz:

  • 2 fej (nagyjából 1 kg) brokkoli
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál szeletelt mandula
  • fél csokor friss petrezselyemzöld
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • késhegynyi szerecsendió
  • olaj a sütéshez

Hozzávalók a majonézes mártogatóshoz:

  • 1 db érett avokádó
  • 2 dl majonéz
  • 2 evőkanál natúr
  • 1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint

A brokkoliropogós elkésztése majonézes mártogatóssal:

  1. Először érdemes a mártogatóssal kezdeni.
  2. A mártogatóshoz először az érett avokádót pucoljuk meg, a magját távolítsuk el és törjük össze a húsát egy villával.
  3. Botmixerrel keverjük ki a majonézzel.
  4. Ízesítsük sóval, borssal és esetleg összezúzott fokhagymával, vagy aki pikánsabban szereti chilit is tehet bele.
  5. Alaposan összekeverjük és amíg a ropogós készítjük tegyük hűtőszekrénybe, hogy összeérjenek az ízek. 
  6. Ezután a brokkolit szedjük rózsáira, alaposan mossuk meg, majd daraboljuk 2-3 cm-es darabokra.
  7. Ezután késes aprítóval zúzzuk össze. Maradhat kicsit darabos.
  8. Borítsuk keverőtálba, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, lisztet, a mandulát, a tojást és ízlés szerint fűszerezzük.
  9. Alaposan keverjük össze és dolgozzuk gyúrható masszává.
  10. Vizes vagy olajos kézzel formázzunk belőle ovális korongokat.
  11. Egy serpenyőben melegítsünk fel 2 evőkanálnyi olajat, majd közepes lángon oldalanként 5-5 perc alatt süssük aranybarnára a korongokat.

Rendkívül ízletes fasírtok, sült vagy grill húsok, sajtok, de akár halak mellé is. A fűszeres mártogtóssal kínáljuk. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom