Avokádós tojássaláta

Az avokádós tojássaláta nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető étel, mely remek reggelinek vagy könnyű vacsorának is jó választás. Számos módon variálható, gazdagítható, az avokádó fűszerezésének köszönhetően pedig egészen különleges ízkombinációkat is alkothatunk belőle. Főleg, ha a csípősebb, pikánsabb ízeket kedveljük, akkor chilivel vagy chili porral is kiegészíthetjük, de karikázhatunk rá erős paprikát is. Az avokádó, a hagyma és ha kiegészítjük vele a paprika is nagyon egészséges, mind a szervezet számára hasznos vitaminokat, ásványi anyagokat és rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásuk segít az egészség megőrzésében, érdemes ezért minél többet – változatosan – fogyasztani belőlük.

Egyszerű avokádós tojássaláta recept

Hozzávalók:

  • 1 db érett avokádó
  • 6 db tojás
  • 2 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál majonéz
  • fél citrom frissen facsart leve
  • só – ízlés szerint
  • frissen őrölt bors – ízlés szerint
  • reszelt torma – ízlés szerint
  • chili – ízlés szerint (elhagyható)
  • paradicsom – tálaláshoz (elhagyható)

A tojássaláta elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A tojásokat megmossuk majd 10 perc alatt keményre főzzük őket.
  2. Ezután hideg vízbe tesszük őket, majd megpucoljuk és negyedekbe vágjuk, hagyjuk kicsit kihűlni őket.
  3. Közben az avokádót vágjuk félbe, távolítsuk el a magját majd a húsát kanalazzuk ki.
  4. Locsoljuk meg a frissen facsart citrom levével és villával törjük össze.
  5. Közben a fokhagymát pucoljuk meg és fokhagymanyomón zúzzuk össze.
  6. Az újhagymát szintén mossuk meg és aprítsuk össze.
  7. Majd a fokhagymát, a majonézt az avokádóhoz adjuk és összekeverjük.
  8. Fűszerezzük sóval és frissen őrölt borssal, reszelt tormával ízlés szerint, majd hozzákeverjük a tojás darabokat is.
  9. Kóstoljuk meg és ha szükséges fűszerezzük után.
  10. Ha nem elég lágy keverhetünk hozzá kevés puha vajat is.
  11. Alaposan összekeverjük és legalább néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. 
  12. Lehűtve, paradicsomkarikákkal díszítve tálaljuk.

Pirítós kenyérrel vagy bármilyen friss kenyérrel fogyasztva kiváló választás, nemcsak akkor, ha már a hagyományos készen vásárolt vajkrémek helyett választanánk más házilag készített finomságot. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez