Tartalomjegyzék
Az avokádós tócsni egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető zöldséges lepény. A tócsnik nagyon népszerűek hazánkban, készüljenek bár burgonyából vagy akár sütőtökből. Számos módon variálható, bármely zöldséget vagy egyéb megmaradt sültet fel tudunk hozzá használni. A legismertebb a hagyományos krumpli tócsni számos néven ismert – prósza, röszti stb. – de a leggyakoribb a tócsni és a lapcsánka. A tésztájuk ugyan azonos, de a sütéseik között különbség van. A tócsnit serpenyőben sütik, mint a palacsintát, a lapcsánkát viszont bő olajban, mint a lángost. Akár így, akár úgy készítjük remek kiegészítője lesz a fokhagymás mártogatós.
Avokádós tócsni receptje
Hozzávalók:
- 1 db avokádó
- 20 dkg liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db közepes méretű tojás
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- citrom frissen facsart leve
- olaj a sütéshez
Hozzávalók a fokhagymás mártogatóshoz:
- 20 dkg tejföl vagy natúr joghurt
- 3 gerezd fokhagyma
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- metélőhagyma – ízlés szerint (elhagyható)
Az avokádós lepény elkészítése lépésről – lépésre:
- Az avokádót félbevágjuk, a magját eltávolítjuk és kanál segítségével kikanalazzuk a belsejét. Esetleg lime vagy citrom frissen facsart levével kicsit meglocsoljuk, hogy ne barnuljon.
- A fokhagymát megpucoljuk, fokhagymatörőn összenyomjuk.
- Az avokádóhúshoz hozzáadjuk a lisztet, a tojást és a zúzott fokhagymát.
- Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd alaposan összekeverjük.
- A mártogatóshoz a tejfölt, vagy natúr joghurtot sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük az összetört fokhagymát, esetleg az apróra vagdalt metélőhagymát. (Aki csípősebben szereti chilit is tehet bele).
- Alaposan összekeverjük és állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
- Ezután egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és egy kanál tésztát a közepébe helyezzük. Ha nem terül szét magától, akkor kicsit egy lapáttal szét kell húzni, hogy egyenletes magasságú legyen.
- Ha szépen megsült az egyik oldala, akkor megfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
- Ha kisült papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön róla.
- Addig sütjük, amíg van a tésztából.
- Majd végül a fokhagymás tejföllel kínáljuk.
Számos módon variálható, hiszen a tésztába keverhető, sonka, füstölt hús, de reszelt sajt egyaránt. A tetejére is szórhatunk reszelt sajtot. Remek vendégváró, de kitűnő kísérője egy eseti sörözésnek, vagy borozásnak egyaránt. Jó étvágyat hozzá!
Tócsni:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez