Avokádós tócsni

Az avokádós tócsni egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető zöldséges lepény. A tócsnik nagyon népszerűek hazánkban, készüljenek bár burgonyából vagy akár sütőtökből. Számos módon variálható, bármely zöldséget vagy egyéb megmaradt sültet fel tudunk hozzá használni. A legismertebb a hagyományos krumpli tócsni számos néven ismert – prósza, röszti stb. – de a leggyakoribb a tócsni és a lapcsánka. A tésztájuk ugyan azonos, de a sütéseik között különbség van. A tócsnit serpenyőben sütik, mint a palacsintát, a lapcsánkát viszont bő olajban, mint a lángost. Akár így, akár úgy készítjük remek kiegészítője lesz a fokhagymás mártogatós.

Avokádós tócsni receptje

Hozzávalók:

  • 1 db avokádó
  • 20 dkg liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db közepes méretű tojás
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • citrom frissen facsart leve
  • olaj a sütéshez

Hozzávalók a fokhagymás mártogatóshoz:

  • 20 dkg tejföl vagy natúr joghurt
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • metélőhagyma – ízlés szerint (elhagyható)

Az avokádós lepény elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Az avokádót félbevágjuk, a magját eltávolítjuk és kanál segítségével kikanalazzuk a belsejét.  Esetleg lime vagy citrom frissen facsart levével kicsit meglocsoljuk, hogy ne barnuljon.
  2. A fokhagymát megpucoljuk, fokhagymatörőn összenyomjuk.
  3. Az avokádóhúshoz hozzáadjuk a lisztet, a tojást és a zúzott fokhagymát.
  4. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd alaposan összekeverjük.
  5. A mártogatóshoz a tejfölt, vagy natúr joghurtot sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük az összetört fokhagymát, esetleg az apróra vagdalt metélőhagymát. (Aki csípősebben szereti chilit is tehet bele).
  6. Alaposan összekeverjük és állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
  7. Ezután egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és egy kanál tésztát a közepébe helyezzük. Ha nem terül szét magától, akkor kicsit egy lapáttal szét kell húzni, hogy egyenletes magasságú legyen.
  8. Ha szépen megsült az egyik oldala, akkor megfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
  9. Ha kisült papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön róla.
  10. Addig sütjük, amíg van a tésztából.
  11. Majd végül a fokhagymás tejföllel kínáljuk.

Számos módon variálható, hiszen a tésztába keverhető, sonka, füstölt hús, de reszelt sajt egyaránt. A tetejére is szórhatunk reszelt sajtot. Remek vendégváró, de kitűnő kísérője egy eseti sörözésnek, vagy borozásnak egyaránt. Jó étvágyat hozzá!

Tócsni:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom