Tartalomjegyzék
Az avokádós sushi a japán konyha egyik legnépszerűbb, legismertebb ételének a változata. Alapja a rizs, erre kerülnek a különböző zöldségek, halak, tenger gyümölcsei. A rizs nemcsak az ázsiai konyha fő alap élelmiszere – hiszen mára az egész világon elterjedt és a hidegebb területeken is termesztik – de ott nagyon nagy jelentőséggel bír. Az ázsiai ételek nagy része ugyanis tartalmaz rizst, számos módon felhasználják a rizs levestől, a rizspálinkáig. Nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul számos módon variálható, szinte nem lehet megunni sem.
A sushi rendkívül értékes tápanyagforrás, fogyasztása hozzájárul az egészséges életmód fenntartásához. Sokáig nem tartható el, hiszen a rizsre nyersen teszik a tenger gyümölcseit, húsokat. Kóstolásához ma már nem kell Japánig utaznunk, ugyanis hazánkban is számos Japán étterem nyílt az elmúlt évtizedekben, melyek állandó kínálatában megtalálható. Azonban otthon is el tudjuk már készíteni, főleg mivel a hozzávalókat a különböző ázsiai boltokban, webáruházakban meg tudjuk vásárolni.
A sushi készítéséhez van külön sushi rizs fajta is, mely semleges ízű. De készíthető olyan fajtákból is, melyek jól tapadnak, nem pergősek. Tökéletesen helyettesíthetők a kerekszemű rizsekkel.
Avokádós sushi készítése házilag
Fontos, hogy a rizst legalább hét-nyolc alkalommal át kell mosni óvatosan dörzsölve. Így ugyanis minél több fehérítő lejön róla. Enyhén sós vízben ragadósra kell főzni.
Hozzávalók 6 személyre:
- 50 dkg sushi rizs vagy bármilyen kerekszemű rizs
- 6 dl víz
- rizsecet
- avokádó
- uborka
- nori – vagyis tengerimoszat lapok
- szójaszósz – elhagyható
Avokádós sushi elkészítése lépésről- lépsre:
- Először a rizst át kell mosni, majd vízben 30 percig hagyjuk állni.
- Az avokádót hámozzuk meg majd kockázzuk fel.
- Az uborkát is mossuk meg és ha szükséges hámozzuk meg és szintén kockázzuk fel.
- Majd egy fedővel lefedjük és lassú tűznél 5 percig melegítjük.
- Majd erős lángra állítjuk, és felforraljuk.
- Ha már forr ismét kis lángra kapcsoljuk és így főzzük 15 percig.
- 15 perc leteltével félrehúzzuk a tűzről és a fedő alá egy összehajtott konyharuhát teszünk és így pihentetjük további 10 percig.
- Majd egy lapos tálba terítjük és összekeverjük rizsecet keverékkel, további 10 percig pihentetjük.
- Egy bambusz lapra helyezzük a norit és elegyengetjük rajta a rizst.
- Majd rátesszük az ízlés szerinti tölteléket.
- Feltekerjük, éles késsel felvágjuk és már tálalható is.
Kis tálkába töltött szójaszósszal kínáljuk. Jó étvágyat hozzá!
Sushi készítése (kezdőknek):
https://hu.wikipedia.org/wiki/Rizs
Vissza a kategória cikkeihez