Tartalomjegyzék
Az avokádós rizottó akár köretként, akár önálló fogásként jó választás bármikor, ha avokádóhoz jutunk. A nyár és a kora ősz elmaradhatatlan gyümölcse az avokádó, mely rendkívül egészséges. Érdemes ebben az időszakban minél többet fogyasztani belőle, mert a vitamin– és ásványi anyag tartalma is magas. Ráadásul magas a víz és a rost tartalma is, így – bár a kalória tartalma nem kifejezetten alacsony – akár fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. Aki a rizst és az avokádót is szereti, nem fog csalódni.
Avokádós rizottó recept
Hozzávalók:
- 2 dl (egy bögre) rizottó rizs
- 1 db közepes érett avokádó
- 1 dl illatos fehér bor
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 liter csirke- vagy zöldségalaplé
- 2 dkg hideg vaj
- kevés olívaolaj
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- zöldfűszerek – ízlés szerint
- reszelt parmezán – a tetejére díszítésnek (elhagyható)
Az avokádós rizottó elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón összenyomjuk.
- Kevés olívaolajat felhevítjük egy fazékban és üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát is. Azzal is pirítjuk egy percig.
- Ezután hozzáadjuk a rizst, azzal is pirítjuk egy keveset majd felöntjük a borral.
- Amikor felszívta akkor merőkanalanként adjuk hozzá a forró levest folyamatos keverés mellett.
- Fedjük le fedővel és főzzük 15 percig. Ha szükséges pótoljuk az elfőtt alaplevet és kavarjuk meg.
- Közben az avokádót vágjuk félbe, vegyük ki a magját és kanalazzuk ki a húsát.
- Majd a rizshez adjuk hozzá az avokádót, zöldfűszereket és azzal is főzzük egy keveset.
- Ezután ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint keverjük össze és még melegen tálaljuk.
- Tálaláshoz szórhatunk reszelt parmezánt, összevagdalt friss petrezselymet a tetejére.
Kiváló körete húsoknak, fasírtoknak, halaknak egyaránt, de önálló fogásként is kínálhatjuk. Jó étvágyat hozzá!
A tökéletes rizottó alapreceptje:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez