Avokádós rizottó

Az avokádós rizottó akár köretként, akár önálló fogásként jó választás bármikor, ha avokádóhoz jutunk. A nyár és a kora ősz elmaradhatatlan gyümölcse az avokádó, mely rendkívül egészséges. Érdemes ebben az időszakban minél többet fogyasztani belőle, mert a vitamin– és ásványi anyag tartalma is magas.  Ráadásul magas a víz és a rost tartalma is, így – bár a kalória tartalma nem kifejezetten alacsony – akár fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. Aki a rizst és az avokádót is szereti, nem fog csalódni.

Avokádós rizottó recept

Hozzávalók:

  • 2 dl (egy bögre) rizottó rizs
  • 1 db közepes érett avokádó 
  • 1 dl illatos fehér bor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 liter csirke- vagy zöldségalaplé
  • 2 dkg hideg vaj
  • kevés olívaolaj
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • zöldfűszerek – ízlés szerint
  • reszelt parmezán – a tetejére díszítésnek (elhagyható)

Az avokádós rizottó elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón összenyomjuk.
  2. Kevés olívaolajat felhevítjük egy fazékban és üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát is. Azzal is pirítjuk egy percig.
  3. Ezután hozzáadjuk a rizst, azzal is pirítjuk egy keveset majd felöntjük a borral.
  4. Amikor felszívta akkor merőkanalanként adjuk hozzá a forró levest folyamatos keverés mellett.  
  5. Fedjük le fedővel és főzzük 15 percig. Ha szükséges pótoljuk az elfőtt alaplevet és kavarjuk meg.
  6. Közben az avokádót vágjuk félbe, vegyük ki a magját és kanalazzuk ki a húsát.
  7. Majd a rizshez adjuk hozzá az avokádót, zöldfűszereket és azzal is főzzük egy keveset.  
  8. Ezután ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint keverjük össze és még melegen tálaljuk.
  9. Tálaláshoz szórhatunk reszelt parmezánt, összevagdalt friss petrezselymet a tetejére.

Kiváló körete húsoknak, fasírtoknak, halaknak egyaránt, de önálló fogásként is kínálhatjuk. Jó étvágyat hozzá!

A tökéletes rizottó alapreceptje:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez