Tartalomjegyzék
Az avokádós receptek az utóbbi időben nagyon népszerűek. Nehéz kiszámítani, hogy mikor juthatunk a friss gyümölcshöz, az avokádó vásárlása emiatt nem feltétlenül megtervezett folyamat. Azonban, ha „szembe jön” velünk, kár lenne kihagyni. Hiszen semleges íze miatt számos étel remek alapanyaga. Ezen kívül le is fagyasztható, így néhány hónapig még biztosan könnyedén hozzájutunk. Ráadásul készíthetünk belőle akár ízletes lekvárt is így, ha a fagyasztónkban nincs hely, akkor sem kell lemondanunk a különlegesen ízesíthető, finom gyümölcsről. Bár elsősorban az avokádókrémet ismerjük, de ezen kívül is számos felhasználási módja ismert.
Mivel pedig az avokádó számos vitamint– és ásványi anyagot, – a szervezet számára hasznos – rostot és vizet is tartalmaz, rendszeres fogyasztásával, sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Hiszen az avokádó hatása a szervezetre igazán jótékony.
Avokádós receptek
Az avokádó ideális fogyasztási módjai:
Nyersen
Elsősorban nyers fogyasztása ismert, használatos.
Húsából készülhet leves, krémleves, főzelék, rizottó, nudli, krém és püré egyaránt. De remek alapanyaga a különböző süteményeknek, pitéknek, sőt nemcsak édes nassolnivaló, de zamatos sós zöldséges torta is készíthető belőle.
Leggyakrabban pürének készítjük mely, – ha csak alap fűszerezéssel készül – már a babáknak is adható. De gyakori egészséges alapanyaga a turmixoknak is, mely zabpehellyel egyéb hozzávalókkal készítve, akár kiadós reggeliként is jól alkalmazható.
Főtt vagy sült állapotban
Az avokádót ritkán főzzük. Ha mégis, akkor ne főzzük bő vízben, inkább pároljuk vagy akár sütőben süssük. Így alapot ad sokféle étel elkészítéséhez. Készíthetjük sültek, fasírtok mellé köretnek, de akár egytálételként önmagában is fogyaszthatók. Bár az avokádó kalória tartalma nem igazán alacsony, így is remek kiegészítője fogyókúrás étrendeknek. Mivel pedig a szénhidrát tartalma nem túl magas, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.
Az avokádó azonban remekül grillezhető is. Így készítve önmagában is remek körete húsételeknek, rántott vagy grillezett sajtoknak. Süthetjük, vagy grillezhetjük is, de püréként – akár avokádós krumplipüréként és egyéb módokon variálva – is rendkívül változatos.
Érdemes próbálkozni vele, mert jól elkészítve garantáltan, nem fogunk csalódni!
Izgalmas snack: rántott avokádó:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez