Tartalomjegyzék
Az avokádós pogácsa nem tartozik a klasszikus pogácsa receptek közé, de mindenképpen érdemes kipróbálni, ha avokádóhoz jutunk és esetleg marad belőle felesleg. Rendkívül ízletes, és pirított tökmaggal, szezám maggal a tetején igazán különlegessé tehető. A tetejére érdemes minél több magot is szórni, mert abból soha nem elég. Bár kicsit időigényes, de mindenképpen megéri a ráfordított időt és energiát, egyetlen hátránya, hogy nagyon hamar elfogy.
Egyszerű avokádós pogácsa recept
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 1 db közepes, érett avokádó
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 3 db tojás
- 3 gerezd fokhagyma
- 25 dkg reszelt sajt
- 1 dl tej
- 0,75 dl tejföl
- 1 csomag sütőpor
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- 1 db tojásfehérje a kenéshez
- szezámmag, napraforgómag, tökmag – ízlés szerint a tetejére (elhagyható)
Az avokádós pogácsák elkészítése lépésről – lépésre:
- Először előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
- Majd az avokádót félbevágjuk, a magját kivesszük, a húsát kikanalazzuk.
- A fokhagymát pucoljuk meg, zúzzuk össze fokhagymanyomón.
- Majd az avokádót a fokhagymával, a tejföllel és a tejjel keverjük össze.
- A lisztet keverjük össze a sütőporral és a sóval, borssal majd készítsünk egy mélyedést a közepébe és üssük bele a tojások sárgáját.
- Reszeljük rá a sajtot is.
- Adjuk hozzá a tejes avokádós keveréket is és az egészet alaposan gyúrjuk össze.
- Formázzunk belőle cipót.
- Ezután lisztezett deszkán nyújtsuk ki olajos kézzel és közepes pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.
- Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket és a tetejüket megkenjük tojásfehérjével.
- Megszórjuk az ízlés szerinti magokkal és kicsit rányomkodjuk őket.
- 200 fokon kezdjük el sütni, de vegyük is vissza rögtön az elején 160 fokosra.
- Addig sütjük, míg aranybarnára nem sülnek a pogácsák. (15-17 perc).
Kicsit hagyjuk hűlni és már kínálhatjuk is. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez