Avokádós keksz

A kekszek készítése az utóbbi időben reneszánszát éli, legyen az levendulás, vagy akár avokádós keksz. Erre csak ráerősített az otthon tanulás a vírus alatt, hiszen a tízórai és az uzsonna is feladta a leckét az anyukáknak. A kekszek, muffinok jó választások ilyen szempontból, hiszen rendkívül egyszerűen, gyorsan elkészíthetők. Ráadásul a lelkes – sütire vágyó – gyerkőcöket is be tudjuk vonni az elkészítés folyamatába. Ezek esetében pedig tényleg készíthetünk azt, amihez alapanyagot találunk otthon. Néhány banán, vagy alma biztosan van, amiből már készülhet is a banán– vagy almás muffin. Jól záródó dobozokban napokig puha marad, már ha addig el nem fogy. Ugyanez igaz a kekszekre is.

Egyszerű avokádós keksz recept

Hozzávalók:

  • 1 bögre liszt (lehet 60-40 arányban fehér és bármilyen más: rozsos, tönköly, zab stb.)
  • fél érett avokádó
  • 10 dkg barnacukor vagy eritriol
  • 1 db tojás
  • 5 dkg kókuszzsír vaj vaj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg étcsoki
  • 5 dkg dió, mandula vagy bármilyen mag
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 0,5 bögre zabpehely
  • csipet só

Illatos avokádós csokis keksz elkészítési lépései:

  1. Először a sütőt melegítsük elő 175 fokra.
  2. Majd a lisztet (vagy liszteket) össze kell keverni a sütőporral, szódabikarbónával, a csipet sóval és a fűszerekkel.
  3. Tegyük hozzá a darabokra vágott csokit is.
  4. Majd keverjük el az egészet.
  5. Közben az avokádót pucoljuk meg és botmixer segítségével pürésítsük össze.
  6. Olvasszuk össze a kókuszzsírt vagy a vajat az eritrittel és a vaníliaaromával.
  7. Adjuk hozzá az avokádó püréhez és keverjük hozzá a tojást is.
  8. Majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a lisztes keveréket is.
  9. Ezután alaposan gyúrjuk össze a tésztát, hogy összeálljon.
  10. Majd beleszórjuk a zabpelyhet és a durvára vágott magokat is.
  11. Alaposan összegyúrjuk még egyszer.
  12. Majd kis gombócokat formálunk belőle és a sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük.
  13. Kicsit szétlapítgatjuk kézzel vagy kanállal.
  14. Hagyunk helyet közöttük ne nagyon szorosan tegyük egymás mellé a kekszeket, mert kicsit nőnek sülés közben.
  15. Az előmelegített sütőben 175 fokon 12-13 perc alatt készre sül. Akkor jó, ha a szép aranybarna, a széle pedig kicsit sötétebb.
  16. Hagyjuk a tepsiben kihűlni, utána szedjük ki, mert melegen könnyen törik.

Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni, mert nagyon gyorsan készen van és több napig el is tárolható. Számos variációban elkészíthető és akár aszalt gyümölcsökkel (áfonya, eper, szilva stb.) tovább gazdagítható. Nem csak a gyerekeknek lesz kedvence!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom