Avokádós főzelék

Az avokádós főzelék nem olyan népszerű étel, mint az avokádókrém, pedig legalább olyan finom. Érdemes minél többféle avokádós receptet kipróbálni, sósakat, édeseket egyaránt. Mert az avokádóból remek fűszeres, zamatos édességek is készíthetők. Nemcsak a répatorta különleges finomság, az avokádósak is azok. Az avokádós főzelék gyorsan elkészíthető, fűszeres főzelék, melynek az alapja lehet akár kelkáposzta, burgonya, de akár brokkoli is. Nagyon egészséges bármelyik formájában készítsük is.

Egyszerű avokádós főzelék recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya  
  • 1 db érett avokádó
  • 1 kisebb fej vöröshagyma vagy lilahagyma
  • 5 dl alaplé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanál natúr joghurt
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • pár csepp citrom frissen facsart leve
  • 2 db babérlevél
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint
  • petrezselyemzöld – díszítésre (elhagyható)

Az avokádós burgonyafőzelék elkészítésének lépései:

  1. A burgonyát és az avokádót is meg kell hámozni, és összekockázni.
  2. A vöröshagymát meg kell pucolni, apró kockákra kell vágni, a fokhagymát megpucolni, összezúzni.
  3. A petrezselyemzöldet is mossuk meg, majd vágjuk apróra.
  4. A citromból nyerjünk friss levet.
  5. Az olajat hevítsük fel, pároljuk benne üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a kockára vágott burgonyát, a fokhagymát, akár ízesítésnek a petrezselyem zöld szárát és a babérleveleket.
  6. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd pároljuk néhány percig fedő alatt.
  7. Keverjük meg és öntsük fel az alaplével.
  8. Lassú tűznél főzzük puhára.
  9. Közben a lisztből olajjal készítsünk világos rántást.
  10. Ha elkészült adjuk hozzá a joghurtot és a tejfölt, kicsit hígítsuk vízzel.
  11. Majd, ha a burgonya már majdnem megpuhult adjuk hozzá az avokádó összetört húsát és a rántással sűrítsük be.
  12. További néhány percig forraljuk össze csepegtessünk bele pár csepp citromlevet és már készen is van.

Tovább ízesíthető még friss petrezselyemmel, a tetejére szórhatunk még serpenyőben szárazon pirított diót, tökmagot vagy napraforgómagot is akár. Önmagában is nagyon ízletes, friss bagettal vagy akár pirítós kenyérrel. Érdemes kipróbálni!  Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez