Avokádós fánk

Az avokádós fánk egy igazi különlegesség a fánkos receptek között. Tésztája úgy készül, mint a képviselőfánk tésztája, mely bár nem bonyolult mégis sokakat visszatart attól, hogy kipróbálják. Ez a sós finomság pedig – eltérően a farsangi fánk receptektől, melyet szinte csak farsang környékén keresünk és készítünk – nemcsak farsang környékén, hanem egész évben elkészíthető. Legalábbis, ha van hozzá avokádó. Ugyanis ez a nagyon egészséges gyümölcs nem érhető el egész évben, bár egyre hosszabb időszakokban találhatjuk meg a bevásárlóközpontok, piacok polcain.  

Avokádós fánk recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2,5 dl víz
  • 5 tojás
  • 1 tk kristálycukor
  • 1 kk só

A töltelék hozzávalói:


Az avokádós képviselőfánk elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A vizet a vajjal, cukorral, és sóval el kell keverni és közepes lángon felforralni.
  2. Ha a vaj és a cukor már felolvadt folyamatos keverés mellett hozzá kell adni az előzőleg átszitált lisztet, és addig keverni, amíg jól be nem sűrűsödik.
  3. Hagyjuk kihűlni.
  4. Ezután belekeverjük a tojásokat (akár robotgéppel is össze lehet keverni az egészet.)
  5. A tésztát habzsákba (vagy ha nincs zacskóba, aminek egyik sarkát levágjuk) töltjük, és kb. dió méretű tésztákat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsibe. Ne túl közel egymáshoz, mert sütés közben még nőnek!
  6. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig kell sütni a tésztát.
  7. Közben készülhet a töltelék: Az avokádót félbevágjuk, kivesszük a magját és egy kanállal kikanalazzuk a belsejét.
  8. Majd a babot és az avokádó húsát összeturmixoljuk, hozzáadjuk a frissen facsart citrom levét, az össze kockázott paradicsomot, hagymát és uborkát is.
  9. A legvégén keverjük hozzá az összezúzott fokhagymát.
  10. Az egészet alaposan összekeverjük és ízlés szerint sózzuk.
  11. Az elkészült fánkokat hagyjuk kihűlni, majd félbevágjuk és az avokádós töltelékkel megtöltjük őket.

Remek dekoratív vendégváró, finom sós különlegesség, mely remek borkorcsolya gyanánt is. Érdemes kipróbálni. Jó étvágyat hozzá!   

https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez