Tartalomjegyzék
Az avokádós fánk egy igazi különlegesség a fánkos receptek között. Tésztája úgy készül, mint a képviselőfánk tésztája, mely bár nem bonyolult mégis sokakat visszatart attól, hogy kipróbálják. Ez a sós finomság pedig – eltérően a farsangi fánk receptektől, melyet szinte csak farsang környékén keresünk és készítünk – nemcsak farsang környékén, hanem egész évben elkészíthető. Legalábbis, ha van hozzá avokádó. Ugyanis ez a nagyon egészséges gyümölcs nem érhető el egész évben, bár egyre hosszabb időszakokban találhatjuk meg a bevásárlóközpontok, piacok polcain.
Avokádós fánk recept
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 2,5 dl víz
- 5 tojás
- 1 tk kristálycukor
- 1 kk só
A töltelék hozzávalói:
- 30 dkg előfőzött vagy konzerv bab
- 1 db érett avokádó
- 2 evőkanál frissen facsart citrom leve
- 17 dkg paradicsom
- 2 fej vöröshagyma
- 15 dkg saláta uborka
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
Az avokádós képviselőfánk elkészítése lépésről – lépésre:
- A vizet a vajjal, cukorral, és sóval el kell keverni és közepes lángon felforralni.
- Ha a vaj és a cukor már felolvadt folyamatos keverés mellett hozzá kell adni az előzőleg átszitált lisztet, és addig keverni, amíg jól be nem sűrűsödik.
- Hagyjuk kihűlni.
- Ezután belekeverjük a tojásokat (akár robotgéppel is össze lehet keverni az egészet.)
- A tésztát habzsákba (vagy ha nincs zacskóba, aminek egyik sarkát levágjuk) töltjük, és kb. dió méretű tésztákat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsibe. Ne túl közel egymáshoz, mert sütés közben még nőnek!
- Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig kell sütni a tésztát.
- Közben készülhet a töltelék: Az avokádót félbevágjuk, kivesszük a magját és egy kanállal kikanalazzuk a belsejét.
- Majd a babot és az avokádó húsát összeturmixoljuk, hozzáadjuk a frissen facsart citrom levét, az össze kockázott paradicsomot, hagymát és uborkát is.
- A legvégén keverjük hozzá az összezúzott fokhagymát.
- Az egészet alaposan összekeverjük és ízlés szerint sózzuk.
- Az elkészült fánkokat hagyjuk kihűlni, majd félbevágjuk és az avokádós töltelékkel megtöltjük őket.
Remek dekoratív vendégváró, finom sós különlegesség, mely remek borkorcsolya gyanánt is. Érdemes kipróbálni. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez