Avokádó

Az avokádó a babérfélék családjába tartozó, örökzöld fa termése. Őshazája Mexikó, innen hozták spanyol hódítók először Dél-Amerikába, Peruba majd később Brazíliába is. Európába csak jóval később került. Szintén a spanyol hódítóknak köszönhetően, akárcsak a paprika, paradicsom, burgonya vagy a kukorica. Bár mi is sokfélével találkozhatunk, valójában több, mint 400 avokádófajta ismert. Hazánkban is egyre népszerűbb és az utóbbi években egyre keresettebb. Nem véletlenül hiszen rendkívül egészséges. Mivel számos vitamint– ásványi anyagot és a szervezet számára hasznos rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokféle betegség megelőzhető. Bár a kalória tartalma nem kifejezetten alacsony, ennek ellenére diétás étrendek remek kiegészítője is lehet.

Az avokádó jellemzése

Alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszerű, akár 10-20 méter magasra is megnövő örökzöld fa termése. Színe a világos zöldtől, a sötét zöldön át egészen kékesfeketéig terjedhet. A héja is lehet teljesen sima, vagy ráncolt, rücskös, érdes. A gyümölcs húsa is változó színű: a világos zöldtől a sötét sárgáig. A gyümölcs belsejében egy mag található, mely nagyobb, mint egy dió. Vannak kisebb és nagyobb példányok is. Formájuk lehet hosszúkás körte formájú, de keredked egyaránt.

Emiatt nehéz az avokádó vásárlása is, hogy melyiket vegyük és milyen érettségi fokon. Az érett avokádó állaga olyan, mint a vaj, könnyen szeletelhető, krémes. A kemény, éretlen termés íztelen és villával szét sem nyomható. Azonban, ha túlérett, akkor már a gyümölcs húsa feketés és kesernyés lesz.

A megfelelő érettségű gyümölcs íze semleges, ezért nagyon jó konyhai alapanyag is. Főleg mivel rendkívül jól kezelhető, semleges ízének köszönhetően pedig számos módon felhasználható, akár édes-, akár sós ételekhez is. A fűszerezésével pedig remek ételek készíthetők. Ha ízesítjük hagymát mindenképpen lilahagymát használjunk, mert annak édeskés íze jobban illik hozzá, mint a vöröshagyma karakteres íze.

Az avokádó felhasználása

A felhasználása széleskörű, bár elsősorban még nyersen készítve használjuk turmixban, szendvicskrémként pirítósra kenve, vagy pestóként tésztához keverve. Pedig az avokádó remekül grillezhető és akár süthető is, számos étel alapanyagaként használható. Köretként is kiváló húsok, sajtok, halak mellé, érdemes megpróbálni akár az avokádós krumplipürét is. Krémlevesként és pizzák tetején is remek választás.

Mivel nem kapható egész évben érdemes nagyobb adagot vásárolni, ha hozzájutunk és lehetőségünk engedi. Ugyanis avokádó lekvár is készíthető belőle, és akár le is fagyasztható.

Avokádó pucolása gyorsan, egyszerűen:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom