Avokádó zöldség vagy gyümölcs

Itt az örök kérdés: az avokádó zöldség vagy gyümölcs? Az avokádót sokszor zöldségként használjuk a konyhában és zöldségként is fogyasztjuk. Ami némileg ellentmond bizonyos botanikai megállapításokkal, mivel a botanikusok gyümölcsként határozzák meg a növény magja miatt. Így növénytanilag gyümölcs, méghozzá a bogyósok közül.

Botanikai definíció szerint az a zöldség, aminél a növény egyéb részeiből fogyasztunk, mint a spenót, ahol a levelét, vagy a sárgarépa, ahol a gyökerét.

Akkor most az avokádó zöldség vagy gyümölcs?

Növénytanilag nézve gyümölcs, azonban botanikai szempontból ezek szerint a borsó, paradicsom, paprika, de még a gabonafélék is gyümölcsnek tekinthetők.

Termesztéstechnológiai és felhasználási a gyümölcsök termesztése a legtöbb esetben évelő, több évig termő ültetvények formájában jellemző. Eltekintve a szamóca napjainkban használatos egyéves technológiájától. A zöldségféléket – így a paradicsomot, és a tököt is – jellemzően egyéves kultúraként termesztjük, melyet minden évben újra kell telepíteni.

A termésének fejlődése szempontjából pedig inkább gyümölcs, hiszen a növény virágjából fejlődik ki és még magok is vannak benne. Ezek alapján viszont a kukoricát is gyümölcsnek kéne tekinteni.

Leginkább azokra a növényekre mondjuk azt, hogy gyümölcs, amelynek húsos termése van. Akkor viszont az avokádó megint csak gyümölcs. De talán mégsem, hiszen a zöldségfélékhez is tartoznak olyan növények, amelyeknek botanikai értelemben nem a levelét, szárát vagy gyökerét, hanem ténylegesen a gyümölcsét fogyasztjuk el, benne a magokkal. Ilyen az uborka, az avokádó, a paprika és a paradicsom is.

Érdekességek a nagyvilágból

Az Egyesült Államokban a dinnye például zöldség

Az Amerikai Oklahoma államban ugyanis 883-ban különadót vetettek ki Amerikában az importált -ben kinyilvánították, hogy hivatalosan az ő állásfoglalásuk szerint a dinnye zöldség. Mivel a dinnye a tökfélék családjába tartozik akárcsak a cukkini, ezért a hivatalos állásfoglalás arról, hogy zöldség.

De nevezzük bár zöldségnek, vagy gyümölcsnek: egyre nagyobb népszerűségnek örvend a rendkívül egészséges húsos avokádó, mely fogyasztása napjainkra egyre jelentősebb és nemcsak az egészség tudatosan táplálkozók körében. Az utóbbi években egyre sűrűbben megtalálható az itthoni bevásárló központok, zöldséges üzletek polcain. Érdemes belőle rendszeresen fogyasztani, mert az avokádó nagyon egészséges. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, rostot, ásványi anyagot tartalmaz.

Avokádó pucolása gyorsan, egyszerűen:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom