Avokádó vitamin

Az avokádó vitamin tartalma és ásványi anyag tartalma is rendkívül magas, ezért fogyasztása nagyon egészséges. Ráadásul sok vizet és – a szervezet számára fontos – rostot tartalmaz és bár a kalória tartalma nem kifejezetten alacsony, mégis a diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. Semleges íze miatt sokan nem kedvelik, de pontosan emiatt a felhasználása igazán széleskörű. Ráadásul az avokádó fűszerezése lehetővé teszi, hogy különleges ízkombinációjú ételeket készítsünk belőle.

Bár az avokádó Közép-Amerikában őshonos, hazánkban is egyre többször elérhető a bevásárlóközpontokban, zöldséges üzletekben. Érdemes rendszeresen fogyasztani belőle, mert a szervezet számára igazán jótékony hatású. Ha pedig vásároltunk és nem tudjuk feldolgozni, remekül le is fagyasztható. Ezáltal is biztosítva, hogy akkor is elérhető legyen számunkra, ha éppen nem kapható az üzletetekben.

Avokádó vitamin tartalma

Vitaminban rendkívül gazdag, hiszen 20 féle vitamin- és ásványi anyag is megtalálható benne. 10 dkg gyümölcs tartalmazza a napi ajánlott K-vitamin mennyiség 26, C-vitamin 17, B5-vitamin 14 és B6- vitamin 13 %-át. Kálium tartalma pedig magasabb, mint a banán esetében, ami 10%, mivel a napi ajánlott bevitel 14%-át tartalmazza. Jelentős antioxidáns forrás is, valamint a szemeink egészségére jótékony hatású luteinből és zeaxantinból is sok található benne.

Az avokádó hatása a szervezetre

Az avokádó hatása igazán jótékony a szerveztre, mely elsősorban rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Magas kálium tartalmának köszönhetően jelentős segítség az izmok megfelelő működésében, a sejtek energiaellátásában, illetve a vérnyomás csökkentésében is. Magas zsírtartalmának – mely nagyrészt olajsav – köszönhetően gyulladáscsökkentő is, de hatékony segítség a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, valamint a megfelelő koleszterinszint elérésében is. 

Gyógyászati javallatok:

  • fejlődési rendellenesség
  • lábadozás
  • terhesség
  • túlhajszoltság
  • idegesség
  • emésztési problémák esetén
  • bél-, máj- és epehólyagbántalmak esetén

Bizonyítottan előfordulnak benne antibiotikus hatású elemek.

Az avokádó feldolgozása

Az avokádó leggyakrabban nyers állapotban kerül fogyasztásra, hiszen remek kiegészítője salátáknak, turmixoknak egyaránt. Kevesen tudják, de az avokádót is sütni és grillezni is érdemes. Sütése által a benne található rostok fellazulnak, így krémesebb, lágyabb állapotot érhetünk el általa. Érdemes a különböző avokádós receptek között válogatni, hiszen számos egyéb feldolgozási módja létezik, ráadásul a fűszerezése által igazán különleges ízkombinációk érhetők el.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom