Tartalomjegyzék
Az avokádó vásárlás hazánkban is szezonális, annál is inkább mivel itthon nem terem meg. Ugyanis az avokádófa Közép-Amerikában – elsősorban Mexikóban, Guatemalában – őshonos, bár megtalálható Spanyolországban is. Ez utóbbi helyen júniustól októberig tart a szezon, de Latin-Amerikában ennél hosszabban, ezért fordulhat elő, hogy itthon még télen is találkozunk avokádóval a bevásárlóközpontok polcain. Érdemes vásárolni, ha látjuk valahol, mert nagyon egészséges, szinte teljes tápértékű gyümölcs. Számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Bár az íze nem különösebben karakteres – főleg a dióra emlékeztető ízvilágú – de sokféle étel alapanyagát adja.
Avokádó vásárlás
Bár mindenki arra törekszik, hogy friss érett zöldséget, gyümölcsöt vásároljon. A gyümölcsök és zöldségek esetében is jó, ha tudjuk, hogy mi mikor érik, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.
Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:
- a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
- azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg
- tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
- a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
- érdemes a szedd magadakciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire
Igen ám, de mi a helyzet, ha trópusi gyümölcsöt szeretnénk vásárolni? Itt ugye csak akkor tudjuk megvenni, ha megtalálható a bevásárlóközpontok, piacok polcain. Nem kapható az országút mentén, mint az alma, vagy a burgonya.
Mikor jó az avokádó?
Az avokádó hosszú szállítási idővel érkezik hozzánk és jellemzően éretlenül kerül leszedésre. Az üzletekben legtöbbször a kemény tapintású példányokkal találkozhatunk, bár előfordul, hogy már túlérett és azért nem vásárolnánk meg szívesen.
A kemény avokádót nyugodtan megvásárolhatjuk, mert otthon – a konyhapulton tartva – 4-5 nap alatt beérik, ugyanis utóérésű gyümölcs. Azonban, ha biztosak szeretnénk lenni benne, hogy érett, a szárát még az üzletben csippentsük le, ha a helyén vajszínű pontot látunk, akkor érett. Ha azonban éretlen, akkor zöld színű pontot láthatunk. Ha pedig túlérett, akkor már barnás folt található a szár alatt.
Az avokádó tárolása
A kemény és a puha avokádó tárolása is megoldható pár napon, akár egy héten belül. Bár nem mindegy, hogy puha vagy kemény gyümölcsöt szeretnénk-e tárolni. Akkor sincs gond, ha nem tudjuk felhasználni, ugyanis az avokádó remekül fagyasztható is.
Pro tipp: avokádó:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez