Avokádó tárolása

Az avokádó tárolása nem szokott problémát jelenteni, hiszen jellemzően nem tárolunk be belőle, mint a burgonyából vagy akár az almából. Azonban tárolása előtt már az is felmerülő kérdés lehet, hogy vajon az avokádó zöldség vagy gyümölcs? Ugyanis nem ugyanúgy tároljuk a zöldségeket, mint a gyümölcsöket.

Az avokádó azonban nem őshonos hazánkban, így egyáltalán nem úgy kezeljük, mint számos más hazánkban is megtermelhető zöldséget vagy gyümölcsöt. Ugyanis Közép-Amerikából származik és ha fogyasztani szeretnénk belőle, ahhoz hosszú szállításon keresztül vezet az út. Amiatt pedig, hogy jól szállítható legyen, még éretlen, vagy alig érett termést szüretelnek. Ezáltal hazánkban a bevásárlóközpontokban és a zöldséges üzletei polcain jellemzően kemény, éretlen példányokat találunk. Az avokádó hazánkban – bár egyre gyakrabban fellelhető – még mindig egzotikus gyümölcsnek tekinthető.

Avokádó vásárlása

A vásárlás során érdemes figyelni arra, hogy ha lehet minél érettebb darabokat vásároljunk. Azonban, ami nagyon puha – ha megfogjuk az ujjunk akár be is süpped – azokat sem érdemes már megvásárolni. Ha a külső héjon sok barnás folt található, már az is a romlás jele, azokat is kerüljük el.

A halványzöld szín a friss, érett termés elsődleges jele. Érdemes tudni azonban, hogy az avokásó, – akárcsak az alma, körte, őszibarack vagy sárgabarack – utóérésű. Vagyis miután leszüretelték, még érik. Tehát akkor sincs probléma, ha keményebb, zöld a termés, mivel otthon a konyhapulton tartva néhány nap alatt megpuhul, ezért nyugodtan válasszuk ezeket is.

Az avokádó tárolása

Ez nagyban függ a gyümölcs érettségi állapotától.

  • érett termés esetén: ne tároljuk, hanem fogyasszuk el vagy használjuk fel. Hűtőszekrény zöldséges rekeszében még 2-3 napig eltartható.
  • félbevágott termés esetén: mivel az oxigén hatására megbarnul, így érdemes a felületét friss citrom, vagy lime levével bekenni, majd folpackba szorosan becsomagolva tartani, hogy levegőt ne érjen. Érdemes így is még aznap felhasználni.
  • éretlen termés esetén: 4-5 nap alatt a konyhapulton hagyva beérik. Ha ebben az állapotban tesszük hűtőszekrénybe, akkor akár két hétig is eltartható.

Az érési folyamatot a hűtőben tárolással tudjuk lassítani. Ugyan akkor is fog folytatódni, csak lassabb ütemben. Ha viszont fel szeretnénk gyorsítani az érés folyamatát, akkor tegyük barna papírzacskóba és almát is tegyünk mellé.

Mire figyeljünk a nagyobb mennyiségű tárolás során?

  • hideg aljzatra, betonra ne tegyük közvetlenül a termést, mert a lecsapódó pára károsíthatja, hamarabb megromlik, rothadásnak indul
  • inkább faládában vagy kartondobozban tartsuk, de lehetőleg ne érjenek egymáshoz a termések
  • csak a teljesen ép terméseket tegyük el hosszabb tárolásra, ami hibás, sérült azt dolgozzuk fel először
  • ha ezalatt az idő alatt sem fogjuk tudni feldolgozni, inkább fagyasszuk le

Arra figyeljünk, hogy ne mossuk meg csak közvetlenül a felhasználás előtt, ugyanis akkor hamarabb romlik.

Pro tipp: avokádó:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom