Avokádó mártás

Az avokádó mártás vagy szósz kevésbé ismert, mint például a paradicsomból készült mártások. Pedig ez is rendkívül egyszerűen elkészíthető és számos módon felhasználható. Aki kipróbálja nem fog csalódni, nagyon ízletes és sokféleképpen ízesíthető. Készíthetjük csípősebben, pikánsabban vagy édesebben, attól függően, hogy mihez kínáljuk. Az avokádó pedig rendkívül egészséges, magas vitamin– és ásványianyag tartalma rendkívül jótékonyan hat a szervezet számára. Emiatt érdemes belőle minél többet fogyasztani amikor lehetőségünk van rá. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, mely kiváló húsok mellé vagy akár tésztás ételekhez is. Még a gyerekek kedvence is lehet!

Egyszerű avokádó mártás recept

Hozzávalók:

  • 1 db érett avokádó
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl főző tejszín
  • teáskanálnyi mustár
  • evőkanálnyi majonéz
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • frissen facsart citrom leve – ízlés szerint
  • 1 evőkanál olaj
  • ízlés szerinti zöldfűszerek (petrezselyem, metélőhagyma stb.)

Az avokádó mártás elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Az avokádót félbevágjuk, a magját eltávolítjuk és a húsát egy kanál segítségével kikanalazzuk a héjból.
  2. Majd a hagymát összekockázzuk, a fokhagymát összezúzzuk.
  3. A zöldfűszereket is megmossuk, összeaprítjuk.
  4. Majd egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, rátesszük a felszeletelt össze kockázott hagymát, üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk az avokádóhúst és ízlés szerinti sóval, borssal ízesítjük.
  5. Mikor majdnem puhára főtt, hozzáadjuk a zöldfűszereket is, és felöntjük a főzőtejszínnel.
  6. Belekeverjük a mustárt és a majonézt is.
  7. Két-három perc alatt összeforraljuk és még melegen tálaljuk.  Akár botmixerrel össze is turmixolhatjuk.

Díszíthetjük friss petrezselyemzölddel. Kínálhatunk mellé akár serpenyőben szárazon megpirított sütőtök magokat is. Friss bagettal vagy meleg pirítóssal is kiváló, de remek kiegészítője lehet sülteknek, tészta ételeknek egyaránt. Ha sűrűbbre készítjük, akkor chipsek, friss zöldségek kiváló mártogatósa lehet. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom