Avokádó mag gyógyhatása

Az avokádó hatása a szervezetre igazán jelentős, de vajon tudjuk-e, hogy az avokádó mag gyógyhatása, igaz-e vagy nem. Bár az avokádó fogyasztása során ritkán merül fel bennünk, hogy a magjával is lehetne kezdeni valamit, annak ellenére, hogy a húsának fogyasztása rendkívül egészséges. Hiszen az avokádó majdnem teljes értékű élelmiszer, mivel számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Hazánkban az utóbbi években egyre népszerűbb, bár egzotikus gyümölcsként tartjuk számon, egyre több helyen és egyre többször elérhető. Érdemes fogyasztani rendszeresen, mert jótékony hatása akkor érvényesül igazán.

Az avokádó mag gyógyhatása

Érdekessége e gyümölcsnek ugyanis, hogy nemcsak a húsa, de a magja is jótékony. Ugyanis az hasznos aminosavak 70%-a a magban található.

A magból kinyert olaj pedig koleszterin csökkentő hatású, valamint segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket egyaránt.

Avokádó mag hatása a szervezetre:

  • segíti a gyomor- és bélrendszer egészséges működését
  • segít megelőzni a gyomorfekélyt
  • hatékony a vírusos és bakteriális fertőzésekkel szemben
  • erősíti az immunrendszert
  • lassítja az öregedési folyamatokat magas antioxidáns tartalmának köszönhetően
  • segít a hasmenés leküzdésében
  • gyulladásgátló hatása miatt hatékony az izom- és ízületi fájdalmak megelőzésében

Ez mind rendben is van, de vajon hogyan használható az avokádó magja?

Avokádó mag felhasználása

Felhasználása többféleképpen is történhet. Egyik eljárás, hogy a vékony barna bőrét eltávolítjuk és lereszeljük. Akár erős robotgépben porrá őrölni is lehet. Majd a reszeléket vagy őrleményt 10 percig kell főzni forró vízben és ezt követően 5 percig hagyni pihenni. Ez felhasználható salátákhoz, köretekhez, tésztákhoz, ragukhoz keverve. De a megszáradt őrleményt kávédarálóban tovább lehet őrölni, így el is tartható.

Ellenjavallatok: Érdemes figyelni rá, hogy alkoholt ne fogyasszunk vele párhuzamosan, mert magas a tannin tartalma, mely székrekedést okozhat.

Külsőleg használva

  • Ízületi- és izomfájdalom esetében:

külsőleg használható az összezúzott mag, melyet alkohollal kell elkeverni. A keveréket egy hétig hagyjuk a páclében és utána lehet borogatásként vagy masszázsként használni a fájdalmas területeken.

  • Pattanások, kelések esetében:

A mag porához egy kis forró vizet kell keverni, amíg sűrű massza nem lesz. Adjunk hozzá egy kevés kelesztett tésztát, s tegyük az egészet két réteg géz közé, s azt fektessük a bőrre, amíg meg nem szárad 5-10 percen belül. Ez az eljárás akár naponta ismételhető.

Avokádó mag átültetése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom