Avokádó lekvár

Az avokádó lekvár igazi kuriózum, nem is sokan ismerik. Nem úgy, mint a sárgabarack lekvár vagy szilvalekvár készítése, melyeknek hazánkban igen nagy hagyománya van. Főleg a szilvalekvár esetében, ahol cukor nélkül, nagy üstökben készítették régen – és sok helyen még ma is – a téli süteménybe valót. Az avokádó lekvár készíthető önmagban, de ízletesebb egyéb gyümölcsökkel keverve. Érdemes kísérletezni vele. Örömmel fogjuk levenni télen a kamra polcairól. Érdemes próbálkozni, hogy megtaláljuk a számunkra legjobbat.

Avokádó lekvár recept

Hozzávalók:

  • 3 kg őszibarack (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
  • 3 db érett avokádó
  • 1 kg cukor
  • nátriumbenzoát (elhagyható)
  • kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal

Barack előkészítése főzésre:

  • mosás álló vízben
  • szárak eltávolítása
  • öblítés folyó vízben
  • kimagozás
  • forró vízben a héja lehúzása

Az avokádós baracklekvár főzésének lépései:

  1. Az avokádót félbevágjuk, kivesszük a magját és kikanalazzuk a húsát.
  2. Majd a kimagozott barackot kicsit daraboljuk fel és az avokádóval együtt turmixoljuk össze.
  3. Ezután fel kell tenni főni egy nagyobb, – lehetőleg rozsdamentes – edényben, melyben kisebb esélye lesz a leégésének.
  4. Ráöntjük a cukrot.
  5. Ha van időnk hagyhatjuk így állni egy kicsit.
  6. Majd fel kell tenni főni. Lassan kell melegíteni közepes lángon, hogy folyamatosan tudja kiengedje a levét.
  7. Főzés közben szinte folyamatos keverést igényel, elkerülendő a leégést.
  8. Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget, forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az üvegeket.
  9. Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
  10. Tíz percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.
  11. Majd, ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira. 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez