Tartalomjegyzék
Az avokádó lekvár igazi kuriózum, nem is sokan ismerik. Nem úgy, mint a sárgabarack lekvár vagy szilvalekvár készítése, melyeknek hazánkban igen nagy hagyománya van. Főleg a szilvalekvár esetében, ahol cukor nélkül, nagy üstökben készítették régen – és sok helyen még ma is – a téli süteménybe valót. Az avokádó lekvár készíthető önmagban, de ízletesebb egyéb gyümölcsökkel keverve. Érdemes kísérletezni vele. Örömmel fogjuk levenni télen a kamra polcairól. Érdemes próbálkozni, hogy megtaláljuk a számunkra legjobbat.
Avokádó lekvár recept
Hozzávalók:
- 3 kg őszibarack (érdemes először egy kisebb mennyiséggel próbálkozni, de tetszés szerint mennyiségből készíthető)
- 3 db érett avokádó
- 1 kg cukor
- nátriumbenzoát (elhagyható)
- kifertőtlenített befőttesüvegek kupakokkal
Barack előkészítése főzésre:
- mosás álló vízben
- szárak eltávolítása
- öblítés folyó vízben
- kimagozás
- forró vízben a héja lehúzása
Az avokádós baracklekvár főzésének lépései:
- Az avokádót félbevágjuk, kivesszük a magját és kikanalazzuk a húsát.
- Majd a kimagozott barackot kicsit daraboljuk fel és az avokádóval együtt turmixoljuk össze.
- Ezután fel kell tenni főni egy nagyobb, – lehetőleg rozsdamentes – edényben, melyben kisebb esélye lesz a leégésének.
- Ráöntjük a cukrot.
- Ha van időnk hagyhatjuk így állni egy kicsit.
- Majd fel kell tenni főni. Lassan kell melegíteni közepes lángon, hogy folyamatosan tudja kiengedje a levét.
- Főzés közben szinte folyamatos keverést igényel, elkerülendő a leégést.
- Amikor a lekvár már elérte a megfelelő sűrűséget, forrón kell az előzőleg megmosott, kifertőtlenített üvegekbe tenni, és esetleg lezárás előtt kis mennyiségű nátrium benzoátot tenni a tetejére a biztonság kedvéért, de ez elhagyható, ha légmentesen lezárjuk az üvegeket.
- Rácsavarjuk a kupakokat és légmentesen lezárjuk.
- Tíz percre fejre állítjuk az üvegeket, majd száraz dunsztba tesszük. Itt hagyjuk kihűlni.
- Majd, ha teljesen kihűlt, mehet felcímkézve a kamra polcaira.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez