Avokádó kalória

Az avokádó kalória tartalma nem olyan alacsony, ennek ellenére remek kiegészítője lehet a fogyókúrás étrendeknek is. Magas rost tartalma segíti az emésztést és az anyagcserére is jótékony hatással van. Még a méregtelenítésben is szerepet játszik, hiszen nagy részben tartalmaz vizet is.

Ráadásul számos – a szervezet számára jótékony – vitamint– és ásványianyagot tartalmaz. Hazánkban ugyan nem őshonos, de sokszor megtalálható a bevásárló központok, zöldséges üzletek polcain, érdemes ezalatt minél többet fogyasztani, feldolgozni belőle. Ugyanis az avokádó kiválóan lefagyasztható, így nem kell télen sem nélkülöznünk ezt az egészséges gyümölcsöt.

10 dekagrammnyi avokádó nagyjából 160 kalóriát tartalmaz. Összehasonlításképpen az egész évben kapható alma energia tartalma egy közepes méretű alma esetén 50 kalória. De szintén egy közepes méretű banán esetében 100 kalória körül van.

Avokádó kalória tartalma

10 dkg avokádó az alábbi értékekkel bír:

  • 160 kcal
  • 2 g fehérje
  • 14,7 g zsír
  • 8,5 g szénhidrát (melyből 0,7 g cukor)
  • 6,7 g rost

Az avokádó glikémiás indexe: 10

Mi is az a glikémiás index? 

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Tehát a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják az avokádót.  

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

KALÓRIA KÁOSZ | AVAGY HOGY IS VAN EZ A KALÓRIADEFICIT?:

https://femina.hu/fogyokura/100_kaloria_gyumolcs/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom