Tartalomjegyzék
Az avokádó hatása a szervezetre igazán jelentős, bár hazánkban nincs jelen a népi gyógyászatban, mivel itt nem őshonos. Az utóbbi időben tett szert nagyobb népszerűségre, bár még így is az egzotikus gyümölcsök között tartjuk számon. Az avokádó – akárcsak a burgonya, kukorica, sütőtök, paradicsom vagy paprika – Közép-Amerikából került Európába. Hazánkban igazán kedveltté csak az utóbbi időben vált. Remekül fagyasztható, így akár egész évben hozzájuthatunk.
Az avokádó hatása
Az avokádó majdnem teljes értékű élelmiszer, mivel számos vitamint és rostot tartalmaz. Tartalmaz többségében telítetlen zsírokat, szénhidrátokat, fehérjéket, A-, B-, C- és D-vitamint is. Mindezeknek köszönhetően számos jótékony hatással bír a szervezetre. Azonban a növények közül az egyik legszegényebb ásványi anyagokban. Ennek ellenére nemcsak belsőleg, de külsőleg is alkalmazható.
Többek között:
- magas víz tartalmának köszönhetően hidratál
- a rostok jelentős szerepet játszanak az emésztés könnyítésében, az anyagcsere folyamatok gyorsításában, emiatt a fogyókúrában is hatékony
- hatékony segítség a székrekedés és puffadás esetén
- csökkenti a vércukorszintet és javítja a vérkeringést is és a magas vérnyomást is magas káliumtartalmának köszönhetően
- segíti a megfelelő koleszterinszint elérését
- antioxidáns hatásának köszönhetően immunerősítő
- segít az egészséges szemek megőrzésében
- javítja a bőr általános állapotát
- tápláló
Gyógyászati javallatok:
- fejlődési rendellenesség
- lábadozás
- terhesség
- túlhajszoltság
- idegesség
- emésztési problémák esetén
- bél-, máj- és epehólyagbántalmak esetén
- kólibaktérium
- cukorbeteg diétában
Bizonyítottan előfordulnak benne antibiotikus hatású elemek.
Az avokádó feldolgozása
Az avokádó akkor a legízletesebb, ha érett állapotában van és ha természetes eljárással termesztik a neki megfelelő időszakban. Hazánkba hosszú szállítási folyamatot követően érkezik, így megvásárlása jellemzően kemény állapotban történik. Ha a konyhapulton hagyjuk néhány napig, akkor megpuhul, könnyebben hámozható és kellemesebb ízű lesz.
Táplálkozási célra az avokádót jellemzően nyersen fogyasztják. De érdemes sütni is, ugyanis a sütés során a rostjai megpuhulnak, mely által lágyabb, krémesebb lesz az avokádó húsa. Az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend az avokádó grillezése is. Érdemes így is kipróbálni! Fűszerezése által ráadásul számos ételkülönlegesség varázsolható.
Az avokádó helyettesítheti a szemkörnyékápoló szereket:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez