Avokádó gyümölcs

Vajon az avokádó gyümölcs vagy zöldség? Az avokádót sokszor zöldségként használjuk a konyhában és zöldségként is fogyasztjuk. Bár ez ellentmond bizonyos botanikai megállapításoknak, mely szerint az avokádó gyümölcs, mivel magja van és fán terem.

Avokádó gyümölcs

Az avokádó Közép-Amerikában – elsősorban Mexikóban és Guatemalában – őshonos fa termése, de Spanyolországban is termesztik. A maják és az aztékok évezredek óta ismerik és fogyasztják. Rendkívül egészséges, szinte teljesértékű táplálék. Mivel számos – a szervezet számára fontos – vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Továbbá magas a víztartalma is.

Bár a kalória tartalma nem túl alacsony, remek kiegészítője diétás, fogyókúrás étrendeknek egyaránt. A gyümölcs húsa zsíros, ezért őshazájában hívják erdei vajnak is. Omega-3 zsírsavakban ugyanis nagyon gazdag. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért.

Avokádó vásárlása

A vásárlása nem olyan könnyű, mint a hazai zöldségek, gyümölcsök esetében, mivel nehéz meghatározni mikor van a szezonja. Ezért, ha találkozunk vele a bevásárlóközpontok, zöldséges üzletek polcain érdemes akár nagyobb mennyiséget vásárolni belőle. Ugyanis remekül le is fagyasztható, ha nem tudjuk rögtön feldolgozni. Bár, ha keményebb – még éretlenebb példányokat vásárolunk – hűtőszekrény zöldséges rekeszében akár 8-10 napig is eláll. Az érettebb példányok sokszor már nem használhatók fel egészen, mert sokáig állnak az üzletekben.

Nehéz az érettségi fokát eltalálni, mert jellemzően éretlenül szedik le és hosszú utat tesz meg hazánkig. Azonban utóérésű gyümölcs, mely a szüretelését követően is folytatja az érési folyamatot. Érdemes a vásárlásnál a szárát lecsippenteni és megnézni a helyét. Ha vajszínű, akkor érett a gyümölcs, ha zöld, akkor még éretlen, ha pedig már barnás, akkor már túlérett, azt már nem érdemes hazavinnünk.

Avokádó felhasználása

Az avokádó felhasználása rendkívül sokrétű, bár – nyers fogyasztása mellett – jellemzően csak avokádókrémként ismerjük. Pedig számos étel – saláták, turmixok – remek kiegészítője lehet. Szinte teljes értékű tápanyag, mely semleges íze miatt számos étel remek alapanyaga lehet. Nemcsak sós, de édes ételek, sütemények desszertek (muffin, mousse) is készíthetők belőle, érdemes kísérletezni az új ízekkel, nem fogunk csalódni.

Avokádó és mangó pucolása:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom