Tartalomjegyzék
Az avokádó fogyasztása az utóbbi időben egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez pedig elsősorban annak köszönhető, hogy egyre többször fellelhető a piacok, bevásárlóközpontok polcain. Hiszen az avokádó hazánkban nem termeszthető trópusi gyümölcs, mely őshazája Mexikó és Dél-Amerikában is termesztett a babérfélék családjába tartozó, örökzöld fa termése.
Egyre több fajtájával találkozhatunk itthon is, de ténylegesen több, mint 400 fajtája ismert. Rendkívül egészséges, hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot és vizet is tartalmaz. Rendszeres fogyasztás mellett segít az egészségünk megőrzésében és számos betegség is megelőzhető általa. Bár a kalória tartalma nem kifejezetten alacsony, remek kiegészítője lehet fogyókúrás étrendeknek is.
Az avokádó vásárlása, tárolása
A vásárlása nem olyan egyszerű, egyrészt mert nem jutunk hozzá egész évben, mint a burgonyához vagy a sárgarépához, másrészt mert nem mindegy milyen érettségi fokon vásároljuk.
Azonban érdemes tudni, hogy az avokádó utóérő gyümölcs – akárcsak az alma, körte, sárgabarack vagy az őszibarack – így szüretelése után is érik még. Tehát, ha keményen vásároljuk, akkor elegendő a konyhapulton tartva 3-4 nap alatt szépen beérik. Viszont, ha már túlérett, akkor a húsa már barnás, feketés és ezáltal kesernyés is lesz, ami nem tesz jót az ételeknek. Ilyen esetben már vagy ne használjuk fel, vagy vastagon vágjuk le addig, amíg a gyümölcs húsa sértetlen, ép.
Avokádó fogyasztása
Mivel az íze semleges, így kiváló konyhai alapanyag. Számos feldolgozási módja lehetséges és nemcsak sós, de édes ételek is készíthetők belőle. Bár fogyasztása elsősorban nyers állapotában ismert inkább, egyre népszerűbbek a feldolgozott formáiból készített ételek is.
Az avokádókrém az egyik legismertebb étel, melyet készíthetünk belőle. Remek pirítósra kenve és számos módon fűszerezhető, ízesíthető. Az avokádó fűszerezésével sokat tehetünk semleges ízének ellensúlyozására. A lilahagyma édeskés íze jobban illik hozzá, mint a vöröshagyma karakteres íze, ezért, ha tehetjük az előbbivel ízesítsük. Nagyon jól illik hozzá a chili paprika is, így aki erősebben szereti, bátran ízesíthet azzal is.
Az avokádókrémleves is igen nagy népszerűségnek örvend, akárcsak az avokádóval ízesített turmixok vagy pizza feltétek. Pestó is készíthető belőle, mellyel a tésztás ételek gazdagíthatók, ízesíthetők.
Az avokádó grillezése is egy ismert feldolgozási formája, mely remek körete húsételeknek, halaknak, sajtoknak egyaránt.
Mivel nem kapható egész évben érdemes nagyobb adagot vásárolni, ha hozzájutunk és lehetőségünk engedi. Ugyanis lekvár is készíthető belőle, és akár le is fagyasztható.
Pro tipp: avokádó:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3
Vissza a kategória cikkeihez