Avokádó felhasználása

Az avokádó felhasználása rendkívül széleskörű, annak ellenére, hogy mint egzotikus különlegesség csak az utóbbi időben vált ismertebbé hazánkban. Rendkívül nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával a vitamin– és ásványianyag raktárainkat is feltölthetjük a téli vitaminhiányos időszak előtt. Szinte teljes értékű tápanyag, mely nemcsak felnőttek számára, de már a babáknak is nagyon jótékony. Érdemes belőle rendszeresen fogyasztani, mert a szervezet számára a hatásai elsősorban rendszeres fogyasztás mellett érvényesülnek.

Avokádó felhasználása – nyersen

Az avokádó legjellemzőbb felhasználási módja. Nyersen főleg turmixokba vagy saláta alapanyagként használjuk más zöldségekkelparadicsom, uborka, retek, cékla stb. – keverésével. De gazdagíthatjuk a salátát főtt húsokkal, sonkával, sajttal, főtt tojással egyaránt. Az avokádó kalória tartalma ugyan nem kifejezetten alacsony, de kevés cukrot tartalmaz. Remek kiegészítője lehet fogyókúrás, diétás étrendeknek egyaránt.

Érdemes az avokádókrémet is kipróbálni, mely remek alternatívája lehet a vajnak és egyéb vajrémeknek, szendvicskrémeknek.

Az avokádó felhasználása sütve

Az avokádó kevésbé ismert feldolgozási módja a sütés. Pedig a sütés által az avokádó rostjai felpuhulnak, ezáltal sokkal lágyabb, krémesebb lesz a végeredmény. Érdemes kipróbálni így is. Ráadásul a fűszerezésével számos különböző ízhatású ételkülönlegességet készíthetünk.

Az avokádó grillezése az utóbbi időkben nagy népszerűségnek örvend, számos egyéb zöldség mellett. Sült feldolgozási módja esetén pedig akár önmagában, köretként is megállja a helyét. De akár alapja lehet különböző rakott és egyéb tésztás ételeknek egyaránt.

Számos édes és sós sütemény: muffin, rétes, pogácsa és még sorolhatnánk készíthető belőle igazán változatosan.

Az avokádó tárolása

A frissen vásárolt avokádót, ha még éretlen érdemes néhány napig a konyhapulton tartani. Ennyi idő alatt ugyanis szépen megpuhul, így könnyebben hámozhatóvá válik. A puha gyümölcsöt azonban érdemes minél előbb felhasználni, ugyanis éretten már hamar megromlik. Ha mégsem tudjuk feldolgozni, a hűtőszekrény zöldséges rekeszében néhány napig még eltartható.

Ha így sem tudjuk felhasználni, inkább fagyasszuk le, hiszen az avokádó remekül le is fagyasztható.

Zé konyhai tippjei – avokádó, gyömbér, spárga:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom