Avokádó elkészítése

Az avokádó elkészítése számos módon történhet és nem tartozik a bonyolult feladatok közé. Bár sokan mégis vonakodnak tőle, pedig az avokádó nagyon egészséges, számos vitamint– és ásványianyagot, – a szervezet számára hasznos rostot is tartalmaz. Majdnem teljes értékű élelmiszer, annak ellenére, hogy ásványi anyagokban nem bővelkedik annyira. Azonban arra érdemes figyelni, hogy a cukortartalma magas, így cukorbetegeknek nem, vagy csak korlátozottan ajánlott a fogyasztása.

Avokádó vásárlása, tisztítása

Csak természetes módon beérett gyümölcsöt érdemes fogyasztani. Azonban mivel az avokádó nem őshonos hazánkban, így csak hosszú szállítást követően érkezik hozzánk. Ez már egyrészt környezeti szempontból is aggályos, hiszen az öko lábnyomot növeli, ráadásul így azt sem lehet tudni milyen gazdálkodásból származik, illetve milyen érettségi fokon szüretelt. Hazánkban jellemzően egzotikus különlegességként tartjuk számon, annak ellenére, hogy egyre többször találkozhatunk vele a bevásárlóközpontok, zöldséges üzletek polcain.

Érdemes érettebb állapotában vásárolni, illetve felhasználni, amikor már a héja szinte elválik a hústól. Egy éles kés segítségével könnyedén meghámozható, nagy magja szinte kifordul a húsból.

Az avokádó elkészítése

Az avokádót jellemzően nyersen fogyasztjuk. Számos salátát gazdagíthatunk vele, de készülhet belőle tápláló turmix is. Ha sütjük, akkor azonban még lágyabb, krémesebb lesz.  Ugyanis a sütés által az avokádó rostjai felpuhulnak. Bármilyen hihetetlen, de akár csokoládékrém is készíthető belőle. A legjellemzőbb azonban az avokádókrém, mely pirítósra vagy friss bagettra kenve is kitűnő választás. Jól fűszerezve igazán különleges krémet kapunk, mely a szokásos vaj, vajkrémek remek egészséges alternatívája lehet.

Olajként használva sütéshez, főzéshez is remekül használható.

Avokádó tárolása

Az avokádó tárolása nem bonyolult folyamat, de mivel elég sérülékeny és hamar romlik, nem érdemes sokáig tárolni. Ha vásárláskor még kemény, éretlen érdemes a konyhapulton tartani néhány napig. Amikor viszont már megpuhul, használjuk fel minél előbb. Éretten a hűtőszekrény zöldséges rekeszében még néhány napig eltartható.

Avokádó pucolása gyorsan, egyszerűen:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom