Avokádó cukortartalma

Az avokádó cukortartalma nem kifejezetten magas. Ha szeretnénk kiiktatni az étrendünkből a finomítottcukrokat, akkor még érdemes a gyümölcsökkel is számolni, mert a gyümölcsök cukortartalma nagyon eltér egymástól. A finomítottcukrok a gyártásuk során elvesztik értékes rost-, vitamin-, ásványi anyag tartalmuk jelentős részét. Emiatt gyorsan felszívódnak, megdobva ezzel a vércukorszintet, de valójában csak rövid ideig biztosítják az energiát.

Ezzel szemben a gyümölcsökben szőlőcukor, valamint gyümölcscukor található. Azonban itt is hasznos tudni – főleg cukorbetegként, – hogy melyik gyümölcs fogyasztása milyen hatással van a vércukorszintre.

A legkevesebb cukrot az alábbi gyümölcsök tartalmazzák: citrom, lime, málna, eper, szeder, kivi, grapefruit, avokádó, görögdinnye, cantaloupe fajtájú sárgadinnye, narancs, őszibarack.  

A banán cukortartalma pedig az egyik legmagasabb a gyümölcsök között.

Avokádó kalória tartalma

10 dkg avokádó értékei az alábbiak:

  • 160 kcal
  • 2 g fehérje
  • 14,7 g zsír
  • 8,5 g szénhidrát, melyből 0,66 g a cukor
  • 6,7 g rost

Az avokádó cukortartalma tehát nem magas, tehát a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Azonban a kalória tartalma igen.  Ennek ellenére remek kiegészítője lehet fogyókúrás ételeknek is. Annál is inkább, mivel az avokádó számos – a szervezet számára hasznos vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Magas benne a víz aránya is, így rendkívül nagy szerepe van a hidratálásban is. Többek között ezért is alkalmazza a kozmetika ipar számos testápoló, hajápoló és arcápoló termékben.

De az avokádó olaj – mely kevésbé ismert – is nagyon hatékony, ez utóbbiakban egyaránt felhasználják. Ám jól használható a konyhában is, mivel remekül ízesíthetők vele halak, garnélarák, grillezett zöldségek. Jól illik mártások, szószok, saláták fűszerezésére, ízesítésére is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom