Avokádó babáknak

Vajon mikortól adható avokádó babáknak? Az avokádó nagyon egészséges, számos a szervezet számára hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Nagyobb mennyiségben E-vitamin, vas, kálium, lutein és béta-karotin, illetve telítetlen zsír is megtalálható benne, mely a központi idegrendszer és az agy növekedéséhez és fejlődéséhez elengedhetetlen. Az avokádó hatása nemcsak felnőtteknek, de a babák szervezetének is rendkívül jótékony. Érdemes belőle rendszeresen fogyasztani, annál is inkább, mivel számos módon felhasználható.

Mikortól adható avokádó babáknak?

Az avokádó azon zöldségek közé tartozik, ami a hozzátáplálás kezdete után nem sokkal már 7 hónapos kor körül adhatók a babáknak. A 6 hónapos kor körül kezdődik nagyjából a hozzátáplálás időszaka. Ekkorra ugyanis a legtöbb baba pocakja már megérik az új ízek emésztésére. Ilyenkor már meg lehet próbálkozni a burgonya, a cékla, a sárgarépa, saláta, édesburgonya, gesztenye, brokkoli, spárga megismertetésével is.

Gyümölcsök közül először érdemes az alma, őszibarack, banán kóstoltatásával kezdeni. Ajánlott 3-4 napig egy étel adása, hogy meg tudja szokni a gyomruk.

Érdemes ezeket szépen sorban bevezetni, hogy a gyomruk meg tudja szokni az új ízeket. Párolt, vagy főtt formában célszerű először megismertetni velük úgy, hogy alaposan leturmixoljuk, vagy összepasszírozzuk. A párolás esetében kevésbé sérülnek a zöldségekben található vitaminok.

Nem sok étel van, ami 1 éves kor alatt nem adható, de az eper, a dió, a méz, mind ezek közé tartozik.

Mire érdemes figyelni, ha avokádót adunk a babának

  • Alaposan meg kell mosni a zöldség, gyümölcs héját, csak ezután pucoljuk meg.
  • Inkább pároljuk, mint főzzük.
  • Alaposan turmixoljuk össze, ne maradjanak benne darabok, mert az félrenyelést, fulladást okozhat.
  • Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor. Ugyanis, mint ahogy számos zöldség vagy gyümölcs az avokádó is okozhat allergiát, bár ez nagyon ritka. De mindenképpen érdemes figyelni az avokádó allergia tüneteire, ha először adunk a babának belőle.

Az avokádó jótékony hatásai a babának:

Magas rost tartalma miatt könnyíti az emésztést, ezért székrekedéses babáknak kifejezett természetes segítség. Számos vitamin– és ásványianyag megtalálható benne, melyek a babák egészséges fejlődéséhez elengedhetetlenek.

Ráadásul rendkívül jól fűszerezhető, így akár édes, akár sós ételekhez keverhetjük. Az avokádópüré csirkehússal kifejezetten jó választás, mely burgonyával is dúsítható.

HOZZZÁTÁPLÁLÁS 1.rész – GYÜMÖLCSÖK bevezetése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1d%C3%B3

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom