Avokádó allergia

Számos gyümölcs és zöldség allergia létezik, így avokádó allergia is. A leginkább allergizáló ételek: a tej, tojás, hal, a diófélék, mogyoró, gabona, szója. A gyümölcs- és zöldség allergiák jellemzően keresztallergiában okoznak problémát. Itt is főleg a nyírfapollenre allergiások között okoz gondot a keresztallergia fellépése során. A nyírfapollenre allergiások száma viszont évről-évre növekszik. 

Mi is az a keresztallergia?

A keresztallergia esetében a hasonlóság valamilyen pollen-pollen, vagy pollen és bizonyos ételek között áll fenn. 

A keresztallergia ugyanis azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti.

Jellemző pollen-étel keresztallergiák

Milyen tüneteket okoz akár az avokádó allergia vagy általában az allergiák?

Az avokádó allergia elsősorban a latexre érzékenyek, allergiások esetén okozhat keresztreakciót. Ennek az oka pedig, hogy az avokádóban található fehérjék hasonló felépítésűek, mint a latexgumiban találhatók. Ezért aki latexallergiás, annak nagyobb az esélye, hogy az avokádóra is érzékenyen fog reagálni. De nemcsak az avokádó, hanem a banán, burgonya, gesztenye, kivi, paradicsom, papaya is allergiás reakciókat válthat ki belőle.

A keresztallergia az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő, ezen belül is kiemelkedő a nyírfapollen allergiások száma. Esetükben jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció, előfordulása megközelíti a 30 százalékot. A légúti panaszok mellett a nyírfapollen tehát nagyon gyakran vált ki keresztallergiát, és bár a légúti tünetek csak néhány hétig jelentkeznek, a keresztallergia okozta orális allergia szindróma tünetei egész évben kínozhatják a beteget. 

Pollen- és keresztallergia ellen: Immunterápia

Évről-évre nő a nyírfapollenre allergiások száma, közöttük pedig különösen magas a keresztallergia előfordulása. Létezik ellene tartós kezelés, az immunterápia, melyet október-november hónapban kell megkezdeni.

A nyírfapollen allergia okozta keresztallergia tünetei ellen, nem feltétlenül a felsorolt gyümölcsök és zöldségek fogyasztásának kerülése jelenti a megoldást. Az allergén immunterápia a légúti panaszok mellett, a keresztallergia tüneteit is képes enyhíteni. A kezelést szezonálisan alkalmazzák, a nyírfa virágzását megelőzően decemberig kezdhető meg a kezelés.

https://www.allergiakozpont.hu/keresztallergia

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom